Zo maak je ruimte voor het schrijven van je boek

Als je toe bent aan iets nieuws in je leven, een volgende stap, ander werk, meer creativiteit of het schrijven van jouw boek, dan is de eerste stap: ruimte maken. Lege ruimte waar vanuit het nieuwe kan ontstaan. Maar lege ruimte kan ook spannend zijn! Waarom levert het zoveel op en hoe pak je het aan?

Toen ik zelf een aantal jaar geleden een tijdje in Bali ging wonen, heb ik precies dat gedaan. Ik heb spullen weggedaan en opgeslagen en mijn huis verhuurd (later verkocht overigens). Ik werkte daar gewoon freelance voor de Nederlandse opdrachtgevers die ik al had, maar nam even geen nieuwe opdrachten aan. Ik maakte ruimte om te evalueren, wat wilde ik nog wel in mijn leven, wat niet meer? Ruimte om een nieuwe koers te bepalen. Ruimte om nieuwe dingen te laten ontstaan, terwijl ik aan het genieten was van het leven.

De magie van ruimte maken


Zo kon ik niet alleen diep uitrusten, maar ontstonden er na verloop van tijd inderdaad vanzelf nieuwe ideeën voor creatieve projecten, voor een nieuwe koers. Dat is de magie van ruimte maken en een tijdje in die lege ruimte durven zijn. Al voelt het misschien heel oncomfortabel en spannend, omdat we wat oude dingen loslaten en het nieuwe nog niet is gearriveerd. Uiteindelijk is die ruimte trouwens helemaal niet ‘leeg’, het is een ruimte vol met nieuwe oneindige mogelijkheden en een ruimte vol potentieel.

Ruimte voor het schrijven van je boek


Dus als jij ruimte wil maken voor het schrijven van je boek, durf dan ook een tijdje in die lege ruimte te zijn met je boekidee. Zo kan het eerste idee zich van binnenuit verder vormen tot je de natuurlijke impuls voelt om tot actie over te gaan (trust the timing). Hoe maak je die ruimte?

Trust the timing of your (creative) life

Free Your Inner Writer

1. Maak ruimte in je agenda
Maak letterlijk ruimte in je agenda, bijvoorbeeld een vast moment in de week vrijhouden de komende tijd voor jouw boekidee.

De vraag om jezelf te stellen: Waar kan ik minder energie insteken op dit moment?

2. Maak letterlijk ruimte
Zorg voor een fijne werk- of schrijfplek die je inspireert. Ruim die ruimte op, maak het lekker schoon, zet er bloemen neer en gooi of haal alles weg wat je niet direct inspireert.

De vraag om jezelf te stellen: Wat in de omgeving van mijn werk- of schrijfplek inspireert me? En wat kan ik weggooien of ergens anders opruimen omdat het alleen maar afleiding is?

3. Maak ruimte in je leven
Is er iets in je leven wat je niet meer dient en je wilt loslaten? Iets wat je te veel (negatieve) energie of tijd kost?

De vraag om jezelf te stellen: Wat in mijn leven kan ik (voor nu) loslaten om ruimte te creëren voor het schrijven van mijn boek?

Omdat we ‘ruimte maken’ oncomfortabel vinden vermijden we het vaak. We vullen ‘ruimte’ het liefst direct op met iets nieuws. We zijn ‘ruimte maken’ natuurlijk ook niet echt gewend, want we hebben allemaal drukke en volle levens. Maar als je het durft zal je zien dat de magie precies daar in die ruimte te vinden is.

Gratis Kickstart Guide, begin nu echt met het schrijven van jouw boek!
Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van jouw boek? Ik heb een gratis Kickstart Guide gemaakt om je op weg te helpen! Deze kun je hieronder gratis downloaden.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *