[VIDEO] Zo begin je wél met het schrijven van je boek!

Het schrijven van een boek is een groot project, en kan daarom, al dan niet onbewust, overweldigend voelen. Hoe ga je toch beginnen?

Ik hou van het gevoel van een nieuw begin. Zoals nu, een nieuw jaar: alles is mogelijk. Waar wil ik aan beginnen, wat wil ik anders?

Als het over mijn creatieve projecten gaat heb ik nog steeds wel eens de neiging om uit te stellen. Ik wacht op het juiste moment, tot ik meer tijd heb, ik wacht op inspiratie of tot ik in mijn volgende huis een creatieve werkplek heb en dus meer ruimte voor mijn projecten… Al heb ik lang geleden al geleerd dat dit mijn angst is die me lekker in mijn comfortzone wil houden, het komt nog altijd op in minder of meerdere mate als ik wil starten met nieuwe creatieve projecten.

Een creatief proces is kwetsbaar. Waarom?

Een creatief proces is een kwetsbaar proces. Je kunt falen, of succes hebben, het kan dingen veranderen in je leven. We maken contact met onze creatiekracht ofwel levenskracht. Het onderbewuste kan dit extreem eng vinden, ook al begrijpt het bewuste deel van ons niet altijd waarom. Je hier bewust van zijn maakt al alle verschil. Je kunt dan een andere keuze maken, zoals: oké ik vind het blijkbaar spannend, want ik blijf maar uitstellen, maar ik ga het nu toch doen. Al is het maar stapje voor stapje.

Zo kan het schrijven van een boek een diep verlangen zijn, maar iets waar je toch maar steeds niet aan begint, waar je maar geen ruimte voor kunt vinden of maar geen tijd voor lijkt te hebben… Het schrijven van een boek is een groot project, en kan daarom, al dan niet onbewust, overweldigend voelen. We kunnen dan ‘bevriezen’, vanuit ons oerbrein die bij angst altijd een afweer kiest: vechten, vluchten of bevriezen. Onze gevoelens en impulsen zijn dus sterk verbonden met onze instincten, en die zijn erop gericht pijn en ongemak te vermijden. En zo vermijden we ook gerichte actie richting dat wat we eigenlijk wel willen neerzetten in de wereld.

De sleutel = ACTIE

Dus hoe ga je, ongeacht alle bezwaren en excuses wel echt beginnen? Energie moet, zeker vanuit een  `freeze`, in beweging komen. Zo ook voor creatieve energie.  Ik zie zelf altijd de volgende metafoor: het is als motorrijden waarbij de motor opgestart of aangezwengeld moet worden. Je moet in actie komen en dan kan het pas gaan stromen. Vervolgens kan je al rijdend met je (interne) GPS de route gaan bepalen of steeds bijstellen. Als je blijft dromen of wachten, dan blijf je voor altijd dromen of wachten. Kom in beweging!

Hoe kom je in actie?

Kom in actie met 1 concrete stap, een eerste stap die niet overweldigend voelt. Als je begint, al is het maar een uurtje per week of een half uurtje per dag, net waar jij je goed bij voelt, dan kan het gaan stromen en wijst de weg zich verder vanzelf. Je schrijfwerk gaat jou de weg wijzen, als je maar begint!

Misschien begin je met research doen voor je boek, of met Flow Schrijven waarbij je niet nadenkt wat je schrijft maar het gewoon laat stromen, of misschien begin je alleen met het intro van je boek. Begin gewoon ergens, je zult er toch nooit helemaal klaar voor zijn. Ik zal dit zelf ook weer even ter harte nemen bij mijn eigen nieuwe creatieve projecten ;).

Gratis Kickstart Guide: Zo begin je wél met het schrijven van jouw boek

Weet je nog niet goed hoe en waar je moet beginnen met het schrijven van je boek? Ik heb een kickstart guide gemaakt om je te helpen, deze guide geeft je meteen een idee van de Free Your Inner Writer online cursus, mocht je begeleiding willen tijdens je hele schrijfproces. Met deze guide maak je een flinke kickstart met je boek, en vanuit daar kan het zich dan verder ontvouwen. Ik zet de download link hieronder.

Want soms kan het gewoon fijn zijn als iemand je bij de hand neemt tijdens zo`n groot project zodat je weet waar en hoe je moet beginnen en wat elke volgende stap is. Zodat je het wel gewoon gaat doen! En niet het gevoel hebt dat je het wiel moet uitvinden, of dat je er helemaal alleen voor staat.

De sleutel is hoe dan ook: in beweging komen. Later in februari gaan we daadwerkelijk ruimte en tijd maken voor jouw boek en duiken we dieper in je creatieve schrijfproces.  

Succes voor nu! You can do it!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *