[VIDEO] Meer rust en helderheid voor het schrijven van jouw boek

De sleutel voor meer helderheid en rust zodat je jouw boek stap voor stap gemakkelijk gaat schrijven!

Ik ben altijd al een beetje een vrije vogel geweest, zeker toen ik na 11 jaar in vaste dienst bij allerlei glossy magazines ging freelancen dacht ik: pfff nooit meer in dat strakke 9-18 pak! Ik wil helemaal vrij zijn!

Dat was een tijd heel fijn, want soms is er een tegenbeweging nodig om het midden weer te vinden. Maar eigenlijk heb ik in de laatste jaren pas geleerd dat echte vrijheid een combinatie is van vrij ‘spelen’ én rust, regelmaat en structuur. Dat heb ik pas volledig begrepen toen ik een tijdje als nomad op verschillende plekken woonde en dus geen eigen huis ofwel basis had. Dat is zoveel vrijheid, dat ik tegelijk moeite had om rust en focus te vinden. Zo leerde ik al snel om kaders voor mezelf te creëren binnen AL die vrijheid. Een dagritme bijvoorbeeld zoals het mij past, maar daar wel streng in zijn. Maar dan streng vanuit liefde voor mezelf.

Structuur aanbrengen
Een dagritme waarin ik doe wat voedend is voor me, zoals intuïtief schrijven of meditatie, cello spelen of dansen. Waarin ik ook doe wat ik simpelweg te doen heb, zoals administratie, planning maken of werk. Een dagritme met input en output én ontspanning. Ik maak dus ook tijd om inspiratie op te doen, om te lummelen of even buiten te spelen. En mijn dagritme is nooit rigide of statisch. Want per fase verandert mijn behoefte weer, en dan neem ik tijd om dat ritme aan te passen.

Maar doordat mijn dagritme wel vaststaat, hoef ik er niet over na te denken en dat geeft me heel veel rust en helderheid. De sleutel is dus vrijheid en spelen binnen de kaders, binnen een structuur. En zo is het ook bij het schrijven van je boek. Als we geen structuur en kaders aanbrengen voor we gaan schrijven, dan hebben we een grote brei aan ideeën die allemaal op die lege pagina’s moeten gaan komen, maar hoe??? Dat werkt enorm overweldigend. En als we ons zo voelen, dan stoppen we er vaak mee. Want dan is het gewoon te veel en weten we niet hoe we het ooit op papier moeten krijgen.

Zo creëer je helderheid voordat je gaat schrijven
Als je een boek gaat schrijven begin je dus met structuur aanbrengen zodat je een kader hebt waarbinnen je vrijuit kunt schrijven. Daar zijn veel verschillende manieren voor en in de online training doen we dat stap voor stap. Eerst wil je helder hebben welke onderwerpen je in je boek allemaal wilt behandelen, zeker bij non-fictie. Ik doe dat meestal via een mindmap. Dus ik schrijf het hoofdonderwerp in het midden van een leeg vel en ga vrijuit associëren en zet alle termen en woorden er omheen die met dit hoofdonderwerp te maken hebben.

Daarna filter ik de termen eruit waarvan ik wil dat ze in het boek aan de orde komen en schrijf deze op post-its. Die post-its ga ik groeperen zodat ik langzaam een schets krijg van verschillende de hoofdstukken. Dan krijg ik ook meer overzicht wat er nog mist. Zo creëer ik helderheid voor mezelf binnen mijn project. Als ik daar een tijdje mee heb gespeeld, dan schrijf ik daadwerkelijk de inhoudsopgave. Ook al is ie misschien niet meteen helemaal compleet, het geeft zoveel houvast en richting. Ik weet ineens waar ik moet beginnen en wat elke volgende stap is binnen het schrijfproces en kan ik beginnen met heel gericht research gaan doen per hoofdstuk en subhoofdstuk.

Een goede voorbereiding is echt het halve werk.
Ik hoop dat dat je helpt!

Volgende maand wil ik het hebben over prioriteiten stellen. Hoe maak je jouw schrijfwerk een prioriteit, maar ook: hoe weet je het verschil tussen de kern van jouw creatieve werk en al die afleidingen en lawaai die ons juist stiekem weghouden van dat wat we werkelijk graag willen doen of te doen hebben. In de wereld willen zetten. Of in ons boek willen schrijven.
Tot dan!

Wil je meer hulp bij het schrijven van jouw boek? Check dan eens de online training.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *