Van chaos naar helderheid: Free Flow schrijven

Het leven kan soms overweldigend voelen.
Een boek schrijven kan soms overweldigend voelen.

Als we ons overweldigd voelen schieten we onbewust in een overlevingsmodus ingegeven vanuit ons oerbrein: vechten (doen, doen, doen), vluchten (niet meer helemaal ‘present’ of aanwezig zijn) of bevriezen (niet meer goed in actie kunnen komen).

Het is op zulke momenten belangrijk om terug te komen bij je eigen wijsheid, bij je eigen stem. Daarmee creëer je helderheid en dat geeft heel veel (innerlijke) rust. Vanuit de rust ontstaat een nieuwe focus.

De tool voor helderheid: free flow schrijven
Free flow schrijven wordt ook wel intuïtief schrijven genoemd. Of ook wel ‘stroom van bewustzijn’ (stream of consciousness). Het helpt je om je denken los te laten en contact te maken met je onderbewuste. Het helpt je de controle los te laten, het helpt je meer naar overgave. Het helpt je in contact te komen met diepere (creatieve) lagen van jezelf.

Wat is Free Flow schrijven?
Je zet je pen op het papier (of je vingers op het toetsenbord) en blijft doorschrijven zonder na te denken. Als je daarvan blokkeert ga je toch gewoon doorschrijven, al is het onzin wat je opschrijft (al schrijf je maar ‘ik weet niet wat ik moet schrijven, ik mag niet stoppen, ik vind het een stomme opdracht, ik voel me vandaag niet geïnspireerd, maar ik schrijf toch maar door enz.). Blijf doorschrijven en op een gegeven moment komen er echt inzichten uit. Het is soms even oefenen hiermee. Je zult zien dat er vanuit je onderbewuste dingen op papier komen waarvan je niet wist dat ze er zaten. Als het niet meteen lukt, geef niet op, probeer het later of morgen nog een keer. Blijf het proberen.

Bij mij werd het al snel een manier om, voorbij mijn mind, in contact te komen met het meest wijze deel van mezelf. Hierdoor ervaar ik door free flow te schrijven niet alleen helderheid, maar ook een soort begeleiding waar ik veel aan heb.

Probeer niet perfect, mooi of goed te schrijven – schrijf gewoon.

Free Your Inner Writer

Ook bij writer’s block!
Schrijven vanuit free flow is een enorm krachtige tool, omdat het je gaandeweg door blokkades heen helpt. Zoals de fameuze writer’s block. Ook helpt het je zoals gezegd contact maken met je intuïtie en onderbewuste én zorgt het voor inspiratie. Deze term wordt in de Engelse Wikipedia omschreven als een techniek die schrijvers helpt voorbij blokkades en zelfkritiek te komen. Je schrijft binnen een bepaalde tijdspanne non-stop al je ideeën op en let daarbij niet op stijl, inhoud of spelling.

Doorschrijven zonder nadenken dus. Je streept niets door. Op die manier komt je brein in een ‘creatieve modus’ en komen er ideeën naar boven waarvan je zelf niet wist dat je ze in je had. De Amerikaanse Julia Cameron, goeroe op het gebied van creativiteit en auteur van ‘The Artist Way, Vind je eigen inspiratie’, stelt dat free flow schrijven dé manier is om inspiratie in jezelf naar boven te halen. Deze techniek dient om jezelf uit een schrijfblokkade te krijgen, maar evengoed om ideeën vanuit je onderbewuste op papier te krijgen. Zo brengt het je meer helderheid en rust.    

Dit is fijn in je dagelijks leven, maar dient ook heel erg als je een boek aan het schrijven bent.  

Een oefening: doe je mee?
Zet je timer op tien minuten, zorg dat je niet gestoord wordt en zet je telefoon even uit. Zet je pen op het papier, begin met schrijven en blijf doorschrijven. Schrijf snel zodat je brein geen ruimte krijgt om na te denken en let niet op spelling, op vorm, op stijl en zelfs niet op inhoud. Censureer jezelf ook niet! Anderen lezen dit immers niet. Het gaat nu puur om de ideeën die er vanuit je onderbewuste op papier komen. Schrijf zelfs gewoon op wat er op dit moment in je opkomt, wat het ook maar is. Als je dat moeilijk vindt, schrijf je toch gewoon door.

Al schrijf je maar: ‘Ik weet niet wat ik moet schrijven, maar ik mag niet stoppen. Ik hoor de hond blaffen bij de buren en eigenlijk stoort me dat.’ Blijf doorschrijven en op een gegeven moment kom je in een flow terecht. Je zult zien dat je niet alleen gedachtes, maar ook ideeën en inzichten op papier krijgt. Soms vergt het wat oefening voor het lukt. Als je er een beetje inzit, kun je jezelf een gerichte vraag stellen zoals: ‘Wat is nu belangrijk voor mij’ of ‘Wat is de volgende stap die ik kan zetten’. Spelling, vorm en stijl kun je altijd later aanpassen wanneer er ineens een geschikt idee of bruikbaar stuk tussen mocht zitten, maar dit is niet direct het doel van de oefening.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *