[video] Schrijf je boek met meer creativiteit en intuïtie

Creativiteit is sterk verbonden met intuïtie. Als je dus je creativiteit verdiept, verdiep je ook jouw intuïtie. Het wordt nog gemakkelijker om dingen aan te voelen en te weten welke richting je uit wilt met je boek. Je schrijft jouw boek niet alleen vanuit jouw unieke creativiteit, maar ook vanuit een sterke verbinding met jezelf. In dit filmpje leg ik uit hoe dat zit en hoe je die creativiteit en intuïtie dan verdiept!

Toen ik, naast mijn schrijfwerk, een opleiding deed voor holistisch therapeut, inmiddels alweer heel wat jaar geleden, noemde een van de leraren mij een ‘bron van creativiteit’. Op dat moment was ik mij nog helemaal niet zo erg bewust van mijn creativiteit en dacht alleen maar: huh? Echt waar? Nu weet ik dat het misschien wel mijn grootste kracht is. Het ontwikkelen, openen en laten stromen van mijn creativiteit is hand in hand gegaan met het ontwikkelen, openen en laten stromen van mijn intuïtie. Het versterkt elkaar ook echt! Hoe zit dat?

Creativiteit vergroot je intuïtie

Zoals we allemaal wel weten,  leven we in onze maatschappij graag rationeel en vanuit logisch denken, beredeneren en begrijpen. Dat leren we van jongs af aan op school en zo zit onze maatschappij nou eenmaal in elkaar. Hiervoor zetten we onze linkerhersenhelft aan het werk. Tijdens creatieve processen werken we juist met de rechterhersenhelft. In die rechterhersenhelft gaat het verder onder andere om intuïtie, gevoel, emoties, inzicht, innerlijk bewustzijn en verbeelding.

Tijdens een creatief proces laat je het logisch denken los en werk je vanuit je gevoel. Zo maak je makkelijker contact met je gevoelens, emoties en innerlijk bewustzijn. Op die manier voel je beter wat er in je leeft (bewust en onbewust). Ook is het veel eenvoudiger om contact te maken met je passie en levenslust! Want creativiteit heeft ook heel erg met plezier en speelsheid te maken, lekker spelen zoals toen je kind was. Je voelt beter op welk vlak je passie precies ligt en welke dromen je misschien begraven hebt, zodat je daar weer meer naar kunt leven. Je ontwikkelt het vermogen om ook op andere (werk)terreinen met verrassende ideeën of oplossingen te komen. Het geeft je drukke hoofd rust en dat kan net zo effectief zijn als een meditatie. Als je een bezigheid kiest die bij je past, dan vergeet je de tijd als je bezig bent, je voelt je energie stromen en je wordt blij. En je gaat je steeds vrijer voelen! 

Hoe verdiep je jouw creativiteit dan en daarmee je intuïtie?

Graaf eens in je verleden en bedenk wat je als kind al graag deed. Misschien was je altijd met hout aan het sjouwen, aan het knippen en plakken, aan het tekenen, hamertje-tik, bezig met dieren of alle plantjes en insecten in de tuin, bouwde je tenten, maakte je kijkdozen, buiten spelen en rennen omdat je je dan vrij voelde, lezen, poppen opmaken en aankleden, taartjes bakken of misschien schreef je ‘een boek’ in een schriftje (zoals ik!). Hiernaar teruggaan kan je helpen om te voelen waar je behoeften liggen. Niet alleen om uit te vogelen wat voor creatieve bezigheid bij je past, maar misschien geeft het je ook wel aanwijzingen over mogelijke dromen en passies. Kijk eens of je daar weer iets van kunt oppakken, als is het maar een middag, of bijvoorbeeld een uurtje in de week. Iets doen zonder dat het iets moois moet worden. Gewoon een mini-projectje puur voor het plezier. Je zal echt gaan merken dat dit je schrijfwerk ten goede gaat komen. Dat je meer vanuit een gemakkelijke flow gaat schrijven. 

Zelf pak ik in de avonduren steeds vaker weer mijn schetsboekje erbij en schrijf wat gedichtjes en maak er een tekeningetje bij. Zonder doel, gewoon omdat het heerlijk is om te doen.

Op de Free Your Inner Writer website staat een artikel waarin je leest hoe je verder nog je creativiteit kunt stimuleren of laten stromen als deze misschien is geblokkeerd. Deze vind je in deze link.

In het volgende filmpje ga ik het hebben over iets wat hier weer bij aansluit en wat ook heel erg belangrijk is bij het schrijven van je boek: je speelsheid weer terugvinden! Onszelf nog veel meer plezier gunnen in het leven. Hoop je dan weer te zien!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *