Prioriteiten: afleidingen herkennen en bij de kern komen

Als jij graag een boek wilt schrijven, dan is dat belangrijk voor je. En als iets belangrijk voor je is, dan is het niet iets om uit te stellen tot de momentjes dat je wat tijd over hebt. Om pas te gaan schrijven nadat je alles hebt gedaan wat je nog ‘moet’ doen (van jezelf). Hoe herken je jouw eigen afleidingen en kom je bij de kern zodat je eindelijk gaat doen wat je écht wilt doen?

Vooral vrouwen zijn hier gevoelig voor, waardoor hun creatieve werk volledig naar de achtergrond verschuift. Terwijl in het creatieve werk, in het schrijven van je boek en een langgekoesterde droom waarmaken, JUIST de levenslust te vinden is. De vreugde. Het plezier. Al die levendigheid die je juist in het dagelijks leven zo goed kunt gebruiken.

Waarom creëren we steeds afleidingen?
Ik ben er ook goed in om afleidingen te creëren voor mezelf, en mezelf zo weg te houden van juist dat wat ik echt in de kern wil doen en neerzetten. Vooral met betrekking tot mijn eigen creatieve projecten en deze in de wereld zetten. Ik ben dan de hele dag hartstikke druk bezig, maar heb ik einde van de dag nou eigenlijk wel de juiste acties uitgevoerd die mij dichter brengen bij dat wat ik eigenlijk écht wil doen of neerzetten? Zoals een nieuw creatief project bijvoorbeeld. 

Onder dit gedrag zit onbewust meestal angst verborgen. En dan blijven we maar als een kat die steeds achter zijn eigen staart rent, maar niet goed vooruit komt. Het leven lijkt zo vol en ingewikkeld, maar als we het bij de kern houden, dan is het eigenlijk simpel en overzichtelijk. Alleen zijn we zo geprogrammeerd dat we niet meer geloven dat het leven ook simpel en overzichtelijk kan zijn. Toch is het zo! 

Zeker als creatieveling heb je vaak zoveel ideeën en inspiratie dat het moeilijk kan zijn om de kaf van het koren te scheiden. Dat vergt bewust-zijn. Daarom hierbij een 3 stappenplan om wel tot de kern te komen.   

Het gaat niet om de hoeveelheid tijd die je hebt, het gaat om de juiste acties. Acties die je stap voor stap vooruit helpen om je boek af te maken.

Free Your Inner Writer

Stap 1: Angst (h)erkennen
Er zitten altijd onbewuste drijfveren onder uitstelgedrag, vaak komen deze vanuit angst. Alleen door te weten wat je onbewust drijft kan je het gaan veranderen. Zie het simpelweg als nuttige informatie. Als je er helemaal voor gaat staan dat jij een schrijver bent (of een kunstenaar of een dichter of een artiest), ongeacht of je er geld mee verdient of (nog) niet, wat voor gevoelens brengt dat naar boven? Voel je schaamte? Hoor je stemmen als: wie ben ik om mijzelf een schrijver te noemen? Ben je bang te falen? Ben je bang dat je niet meer aan je verantwoordelijkheden toekomt? Ben je bang niet goed genoeg te zijn? Ben je bang om tijd en geld te verspillen? Ben je bang voor succes?

Neem een pen en papier en schrijf eens al die gedachten op die voorbij komen als jij claimt dat je een schrijver bent. Wat zeggen die stemmen? Weet dat we als kind stemmen van anderen hebben geïnternaliseerd, maar dat ze niet van jou zijn! Licht schijnen op deze stemmen en angsten zorgt ervoor dat ze hun kracht verliezen. Je weet tenminste waar je mee te maken hebt en zo kun je het gaan veranderen.


Stap 2: Claim je identiteit als een kunstenaar, schrijver, dichter of artiest
Als je gaat staan voor wat jij verlangt, ongeacht alle onzekerheden die je misschien hebt, dan kun je er niet meer onderuit dat het werk wat daarbij hoort belangrijker moet worden in je leven. Zodat het niet meer iets is voor ‘on the side’, of als je wel een momentje over hebt. Zodat je trouw bent aan jezelf! Aan het begin zal dit misschien nog niet als waarheid aanvoelen, maar je creëert hiermee openingen richting iets nieuws. Een nieuwe richting, nieuwe manieren, nieuwe inspiratie. Het heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen voor dat wat je graag wilt en dus voor jezelf!

Stap 3: Bewuster plannen
Nu je je bewust bent geworden van je onbewuste drijfveren en angsten kun je dit gaan shiften. Als ik mijn dag ga plannen bedenk ik dus: wat is vandaag de kern, en wat is afleiding van de kern? Ik plan focus-blokken in mijn dag (bijvoorbeeld blokken van 2 uur) waarin ik zonder enkele afleiding werk aan acties die me echt helpen richting mijn dromen en projecten. Want je kunt heel productief zijn, of 10 uur per dag keihard werken, maar als je niet de juiste acties uitvoert, dan heeft het geen enkele zin (en put je jezelf alleen maar uit). Het gaat niet om de hoeveelheid tijd die je hebt, het gaat om de juiste acties. Acties die je stap voor stap vooruit helpen om je boek af te maken. Geef deze kern-acties meer prioriteit op je dag.

Volgende maand ga ik je verder helpen met plannen als we het over het thema focus gaan hebben!


Vraag je je nog af of een boek schrijven wel iets voor jou is? Download hier de Guide met zes vragen om te beantwoorden.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *