[Video] Meer focus voor het schrijven van je boek. Zo doe je dat!

Als je een boek wil schrijven, is één ding behoorlijk onmisbaar en dat is focus. In deze video wil ik je een belangrijke tip meegeven om meer focus te behouden voor het schrijven van je boek.

Omdat ik zelf een hoofd vol ideeën heb, is dit voor mij bijna altijd een actueel thema. Focus behouden zodat ik echt neerzet wat ik wil neerzetten, en toch openstaan voor alles wat stroomt: voor nieuwe ideeën, nieuwe projecten en nieuwe samenwerkingen… Ik kan me nog wel eens versnipperd voelen door al die dingen waar ik aan moet denken, door de vele prikkels van buitenaf die ik moet verwerken en alles wat ik nog moet doen op een dag. Ik hoor dit ook terug van de mensen die vastlopen met het schrijven van hun boek en de online training van Free Your Inner Writer gaan volgen.

Stellen van de juiste prioriteiten

Door dat versnipperde gevoel, het gevoel het druk te hebben of misschien zelfs overweldigd zijn, kan weerstand ontstaan en krijg je de neiging om minder leuke klussen of klussen die wat meer tijd kosten uit te stellen. In plaats daarvan kijk je maar weer even op social media of je iets ‘belangrijks’ hebt gemist, stuur je een vriendin een appje of verlies je jezelf in de mails die zijn binnengekomen. Je hebt daardoor moeite met het stellen van de juiste prioriteiten en het gevoel dat je ‘o zo druk’ bent neemt alleen maar toe.

De oorzaak hiervoor ligt deels in je brein. De hersenen bestaan uit drie delen, het oudste deel is het brein dat is gericht op overleving en het ‘hier en nu’. Prikkels als het belletje van je email, het geluid van een app of sms enzovoort, doen allemaal een beroep op dit oerbrein dat ook wel reptielenbrein genoemd wordt. Het geeft een signaal aan dit brein dat er een actie vereist is en dat betekent dat dit oerbrein, wat ons ooit diende om te ‘vechten’ of ‘vluchten’ als we tijgers of leeuwen tegenkwamen, de hele dag ‘aan’ staat. Iets wat veel energie kost.

Zo krijg je meer focus, daadkracht en concentratie

Om meer rust, focus, daadkracht, energie en concentratie te hebben is het belangrijk om op de juiste manier gebruik te maken van je brein. Naast het oerbrein bestaan je hersenen uit nog twee delen. Een meer reflecterend deel dat de dingen overdenkt & keuzes maakt en een archiverend brein dat alle prikkels van de dag verwerkt.

Maar als het oerbrein te veel ‘aan’ staat, zoals vaak het geval in deze tijd waarin je de hele dag prikkels te verwerken hebt, krijgen de andere delen van het brein te weinig ruimte en tijd om hun werk te doen. Deze gaan daarom aan de slag als je ’s avonds in bed ligt. Met als gevolg dat je nog ligt te piekeren en malen, of ’s nachts wakker schrikt omdat je iets niet wilt vergeten.

2x tip voor meer focus!

Geef de verschillende delen van je brein dus de ruimte om hun werk te doen. Maar hoe doe je dat?

  1. Door regelmatig pauzes in te lassen tijdens de dag. Niet achter je computer, maar even buiten een rondje lopen of uit het raam staren en je gedachten even laten afdwalen. Even uit de vijfde versnelling en letterlijk vertragen. Loop bijvoorbeeld heel langzaam naar de keuken om wat drinken te halen.
  2. Wissel werkzaamheden af die de verschillende energie en inspanning vragen. Dus wissel een tijdsblok waarin je meer denkwerk verricht of geconcentreerd schrijft af met een tijdsblok waarin je meer bezig bent met creatieve ideeën uitwerken, plannen of juist research.  Zo spreek je steeds een ander deel van je brein aan.

Je zal merken dat je dan aan het einde van de dag minder moe bent en juist meer voor elkaar hebt gekregen.

Zelf heb ik er in ieder geval een minder druk hoofd van en voel ik me voldaan na een werkdag. In het artikel van deze maand geef ik je meer focus- tips en help ik je met een concrete planning voor het schrijven van je boek. En in juli gaan we het hebben over… creativiteit! Hoe kun je jouw creativiteit verdiepen zodat jouw boek nog leuker en unieker gaat worden.

Tot dan!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *