Maak een planning: laser focus & commitment voor het schrijven van je boek

Wil je een doel behalen? Dan vergt dat laser focus en een gerichte planning! Het schijnt het ‘geheim’ van vele succesvolle entrepreneurs. Als ik het zelf toepas geeft het heel veel rust en daadkracht. Hoe pak je het aan en maak je een planning die werkelijk bij je past? 

Tijd maken gaat namelijk niet over ‘tijd hebben’, maar wel over prioriteit, zoals we vorige maand al in het artikel en filmpje hebben besproken. Natuurlijk kun je een boek schrijven door er een jaar mee bezig te zijn, af en toe een stukje schrijven als je creatieve inspiratie hebt, tot het een keertje een boek is. Als dat voor jou werkt, doe dat. Voor mij persoonlijk werkt dat niet, en geloof me, ik heb dat geprobeerd.

Vanaf het moment dat ik een nieuw idee heb voor een boek of project of cursus weet ik dat ik niet anders kan dan dat het ‘eruit moet komen’. Omdat ik dat graag wil! Hoe zwaar de bevalling ook is, het is geen optie om het niet te doen en het is al helemaal geen optie om het halverwege los te laten. Maar alle tijd dat ik er niet aan werk, dat ik uitstel of geen focus heb, zit er in mijn systeem een vage onrust omdat ik weet dat ik het graag wil, maar nog niet af heb. Een onrust die steeds zwaarder gaat wegen. Het liefste wat ik voor mijzelf kan doen is om er een bepaalde tijd voor uit te trekken, en er helemaal voor te gaan! Creatieve inspiratie komt vanzelf als ik het vooral ga DOEN, gewoon ervoor gaan zitten, computer aan en tikken. Dat is pas echt selfcare en zelfliefde!  

Een afspraak met jezelf
Uit onderzoek is gebleken dat mensen stoned nog productiever waren dan mensen die aan het multitasken waren (en ja dus ook vrouwen). Wil je iets bereiken: zet je telefoon op stil, social media, email en andere afleidingen uit en ga je die uren die jij hebt gereserveerd helemaal voor je doel. Maak een haalbaar schema voor jezelf, je bent niet op strafkamp, het proces mag echt vooral leuk zijn! En dus ook werken vanuit een lekkere flow, maar wel met gezonde discipline, want die is eenmaal nodig om een boek te schrijven.

Vervolgens ga je een afspraak met jezelf maken, een afspraak om dit daadwerkelijk te doen. Een harde afspraak, non-negotiable. Omdat jij dit wilt neerzetten en omdat er mensen op zitten te wachten die het willen lezen.

Werk vanuit een lekkere flow, maar wel met gezonde discipline, want die is eenmaal nodig om een boek te schrijven.

Free Your Inner Writer

Hoe? Maak een planning
Maak vervolgens een planning. Hoe lang wil jij over je boek doen? Welke dagen en welke (liefst vaste) uren ga je hier wekelijks aan besteden? Blok die tijd in je agenda en maak die afspraak met jezelf heilig. Stel een deadline, anders blijft het een jarenlang project en dat is werkelijk niet nodig. Voor mijn opdrachtgevers heb ik bijvoorbeeld nog nooit een deadline gemist, ik ben extreem precies daarmee, maar afspraken met mijzelf vind ik veel lastiger om na te komen. Ik heb daarom gelijkgestemde mensen gevraagd mij te houden aan deze deadline. Dit hielp mij om de Free Your Inner Writer online training neer te zetten en mijn eigen deadline te halen. Focus is écht de sleutel, dus zoek manieren om jezelf hiermee te helpen

Zo kom je tot een planning die bij jou past
Je kunt natuurlijk best bedenken hoe die planning eruit moet zien, maar vraag het ook eens aan je intuïtie. Vanuit die plek weet je het allerbeste hoe je jouw boek kunt neerzetten op een manier die helemaal bij jou en bij jouw omstandigheden past. Doe dit door even ruimte te maken (bijvoorbeeld 20 minuten), stil te zijn, rustig en diep adem te halen via je buik en via Free Flow Writing de volgende vragen te beantwoorden. Dus wat komt er ZONDER nadenken op papier?

 1. Welk dagdeel wil ik het liefste schrijven en waarom?
 2. Is er een bepaalde tijd binnen dat dagdeel dat ik het liefst wil schrijven?
 3. Hoe vaak per week wil ik graag schrijven aan mijn boek?
 4. Op welke dagen?
 5. Hoe lang wil ik schrijven per keer?
 6. Kan ik dat zo inplannen of voel ik nog bezwaren en een ‘ja maar….’?
 7. Als er bezwaren (of ‘ja maar…) zijn, welke zijn dat?
 8. Zijn deze bezwaren waarheid of slechts belemmerende overtuigingen?
 9. Waar komen deze bezwaren vandaan?
 10. Wat voor emotie zit er verscholen onder die bezwaren?
 11. Hoe kan ik, ondanks de bezwaren, nu toch vooruit bewegen zodat ik mijn droom kan waarmaken?

Maak vervolgens een planning zoals deze het beste bij je past, zoals het veilig en goed voelt voor jou om je boek te gaan schrijven. Er is geen goede of foute manier, als je maar vooruit beweegt en steeds stappen blijft zetten.

En weet dat de antwoorden gaandeweg het proces weer kunnen veranderen, een creatief proces vergt ook een zekere flexibiliteit en meebewegen met de stroom. Als je planning na verloop van tijd niet meer goed werkt, doe je de laatste oefening gewoon opnieuw.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *