Hoe schrijft Gabrielle Bernstein haar boeken? Een interview!

Al weer even geleden mocht ik #1 New York Times Bestselling author Gabrielle Bernstein interviewen in Amsterdam. Natuurlijk vroeg ik haar ook hoe zij haar boeken schrijft en dat wilde ik ter inspiratie nog graag met je delen. Het antwoord zal je misschien verrassen…

Ter gelegenheid van het Spirit Business Event 2017, georganiseerd door Dolly Heuveling van Beek en Simone Levie, mocht ik als journalist zijnde bij het persontbijt zijn. Gastspreker op het event was Spiritual Teacher en #1 New York Times Bestselling author Gabrielle Bernstein en ik mocht haar na de ontbijtpresentatie interviewen. Een inspirerend feestje dus. Deze dame heeft maar liefst 6 succesvolle boeken op haar naam staan, dus vroeg ik haar natuurlijk hoe zij haar boeken schrijft. Haar verrassende antwoorden wilde ik alsnog met jou delen ter inspiratie.

Diepste drijfveer van Gabrielle Bernstein

“Via mijn events, (online) trainingen, membership programma en natuurlijk mijn boeken help ik mensen om open en zelfbewust in het leven te staan en hun levensdoel te gaan leven. Dat gaat ook over vrijheid en ik denk dat dit de grootste persoonlijke drijfveer is in mijn leven: me vrij voelen. Doordat ik mijzelf steeds meer kan bevrijden, kan ik anderen daar ook bij helpen. Je vrij voelen van angsten, belemmeringen en overtuigingen. Je vrij voelen van twijfels en (onbewuste) zelfsabotage. Vrijheid voor mij is ook het vertrouwen hebben dat er een kracht is die groter is dan ikzelf en die me helpt en ondersteunt. Ik leer mensen om dat vertrouwen weer te voelen zodat ze meer kunnen ontspannen en meer innerlijke rust kunnen vinden.”

Toen ik het contract had getekend dacht ik, o shit! Hoe schrijf ik eigenlijk een boek?

Haar eerste boek: oeps een contract!

“Ik coachte al groepen en hielp vrouwen om weer contact te maken met hun intuïtie en hun, zoals ik dat noem, inner guide. Ik was zo geïnspireerd door al de verhalen van deze vrouwen dat ik er een boek van wilde maken. Een boek dat moderne jonge vrouwen aan zou spreken, ook als zij niet met spiritualiteit bezig zijn. De ondertitel werd dan ook: a hip guide to happiness. Omdat ik toen al voor grote groepen stond en media aandacht had, vond ik snel een uitgever die het wilde publiceren. Toen ik het contract had getekend dacht ik, o shit! Hoe schrijf ik eigenlijk een boek?”

Werken met een schrijfcoach

“Ik ben het gewoon gaan doen en heb al doende geleerd. Daarnaast heb ik hulp gezocht van een schrijfcoach, vergelijkbaar met hoe jij dat ook doet met Free your Inner Writer. Dat heeft me enorm geholpen. Als eerste was structuur belangrijk, ik begon dus met een duidelijke schets van de indeling van het boek. Ik schrijf mijn boeken relatief snel, in vier tot zes maanden. Alleen voor het boek The Universe Has Your Back had ik meer tijd nodig, een jaar.”

Niet afzonderen tijdens het schrijven

“Ik zonder me zeker niet helemaal af tijdens het schrijven van mijn boeken. Ik leef gewoon mijn leven en dat heb ik ook nodig, want elke dag maak ik nieuwe dingen mee die me inspireren en waar ik dan over wil schrijven. Of het nou obstakels zijn of inzichten, ik verwerk ze in mijn boeken. Ik breng wel structuur aan in mijn werkdag en zorg dat ik elke dag een bepaalde tijd schrijf. Dat is een afspraak die ik met mezelf maak en die kom ik ook na.”

Boeken niet zelf schrijven?

“Natuurlijk doe ik af en toe wat research, maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van mezelf openen voor de inspiratie en dat opschrijven. Het voelt alsof ik mijn boeken niet zelf schrijf, maar alsof ze door mij heen geschreven worden. Al is mijn input daarvoor natuurlijk wel nodig, ik ben de vertaling van die inspiratie naar het grote publiek. Maar regelmatig lees ik later stukken terug en denk ik: huh, heb ik dat geschreven?”

Het onderwerp voor een volgend boek vinden

“Vaak komt een onderwerp voor een boek tot me als een idee of vlaag van inspiratie. Regelmatig is het gebaseerd op dat wat ik tegenkom in interactie met mijn publiek op events en waar zij tegenaan lopen. Vaak komt dit ook overeen met wat er net in mijn eigen leven gebeurt en kan ik meteen schrijven vanuit eigen ervaring.”

5 Tips van Gabrielle voor schrijvers
 1. Blokkade?
  “Verleg de focus van jezelf naar hoe je anderen kunt helpen of dienen met jouw boek.”
 2. Geloofwaardigheid
  “Als jij echt in jouw boodschap gelooft, dan gelooft iedereen jouw boodschap.”
 3. Begin gewoon
  “Begin gewoon met schrijven en je zult zien dat de druk eraf is.”
 4. Joy
  “Maak van plezier je prioriteit.”
 5. Succes
  “Meet je succes af aan de hoeveelheid vreugde en plezier die je hebt. Doe je iets waar je weinig plezier aan beleeft? Vraag jezelf dan af of je ervoor kunt kiezen om dit leuker te maken voor jezelf.”

 

Foto Gabby: Chloe Crespi. 
Foto’s persontbijt: Marleen Sahetapy Fotografie

Twijfel je of een boek schrijven iets voor jou is? Ik heb een uitgebreide PDF voor je gemaakt met 6 vragen die je jezelf kunt stellen om dat helder te krijgen. Je kunt deze hier gratis downloaden

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *