Hoe schrijft auteur & teacher Natalie Goldberg haar boeken?

Natalie Goldberg ken je misschien als auteur en schrijf-teacher. Ze schreef verschillende boeken over de kunst van het schrijven en werkt veel met groepen. Ze leert het anderen, maar hoe schrijft zij zelf haar boeken? Free Your Inner Writer zocht het uit.

Voor uitgeverij Altamira schreef ik een artikel over een van hun auteurs Natalie Goldberg (1948). De Amerikaanse heeft 30 jaar lang het zenboeddhisme bestudeerd en is een bekend teacher op het gebied van schrijven. Ook spreekt ze veel voor groepen. De afgelopen elf jaar heeft ze schrijfcursussen gegeven aan de universiteit van New Mexico; aan de Lama Foundation; voor de hippies in Taos, New Mexico; voor de nonnen in Albuquerque; voor jonge delinquenten in Boulder; aan de universiteit van Minnesota , om er maar een paar te noemen.

 

De schrijf-filosofie van Natalie

Haar filosofie: iedereen kan schrijven, waar je ook woont, wie je ook bent, tot welke groep je ook hoort. Het is niet zo dat iedereen de volgende grote roman wil schrijven, wel droomt iedereen ervan zijn verhaal te vertellen. Schrijven is een manier om jezelf te ontmoeten, om jezelf intiem te leren kennen. Haar methode om te schrijven is gebaseerd op zen, want meditatie en schrijven vallen volgens Natalie met elkaar samen. Hoe beter we de menselijke geest begrijpen, het basisgereedschap van de schrijver, des te zekerder wordt ons schrijven.

Schrijven is een manier om jezelf te ontmoeten, om jezelf intiem te leren kennen.

‘Ik wilde graag schrijven, maar wist niet hoe ik dat moest doen’

In haar boek ‘Schrijven vanuit je hart, de kunst van creatief schrijven’ zegt ze: “Toen mijn boek Writing Down the Bones uitkwam, noemden sommige mensen me een genie. Daar glimlachte ik om, ik wist dat ik geen genie was. Misschien was het enige geniale dat ik zen gebruikte om te schrijven. Ik voelde een diepe en oprechte behoefte uit te vinden hoe schrijven in elkaar zit. Ik wilde heel graag schrijven, maar ik wist niet hoe ik het moest doen. Dat had ik nooit geleerd, mijn hele schooltijd niet. Toch bleef diep binnen in mij het verlangen bestaan, een hunkering waarvan ik niet eens wist dat ik die had.”

Wat is de grootste uitdaging tijdens het schrijven?

“Het kostte me anderhalf jaar om het boek te schrijven. Minstens de helft van de hoofdstukken was in één keer goed. Het eigenlijke schrijven was niet het moeilijkste; het moeilijkste was de angst voor succes en de angst voor mislukking uit te bannen, en uiteindelijk door te dringen tot de pure handeling. De laatste anderhalve maand schreef ik zeven dagen per week. Ik maakte een hoofdstuk af en begon aan het volgende. Zo simpel was het. Ik negeerde het verlangen naar Häagen Dazs-ijs, naar vrienden of dagdromen.”

Tip van Natalie: VERTROUW

Vertrouw op dat waarvan je houdt, blijf het doen en het zal je brengen waar je hoort te gaan. En maak je niet te druk over veiligheid. Uiteindelijk zul je een sterk veiligheidsgevoel krijgen wanneer je doet wat je wilt doen. Velen van ons met een riant salaris voelen zich ook niet veilig. Neem maar van mij aan: ook voor jou is er een plekje op het gigantische terrein van het schrijven.”

Foto Natalie: Mary Feidt ©

Twijfel je of een boek schrijven iets voor jou is? Ik heb een uitgebreide PDF voor je gemaakt met 6 vragen die je jezelf kunt stellen om dat helder te krijgen. Je kunt deze hier gratis downloaden

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *