Creativiteit stimuleren voor het schrijven van je boek

Het stimuleren van je creativiteit doet het schrijfproces goed! Het zorgt voor meer vrijheid en een zekere flow tijdens het schrijven. Je boek wordt bovendien unieker en nog meer ‘jij’. Creativiteit is namelijk veel meer dan simpelweg ‘iets creatiefs doen’.  Hoe stimuleer jij je creativiteit zodat het je helpt bij het schrijven van je boek?  

Creatieve processen zijn niet alleen van toepassing wanneer je letterlijk schrijft, tekent, schildert of voor mijn part punnikt. Creativiteit is het creëren of scheppen van iets nieuws. Dat kan gaan om jouw boek, maar ook om een object, concept, origineel idee of nieuwe oplossing. Het ontwikkelen, laten stromen en verdiepen van je creativiteit is beter voor je dan je misschien vermoedt. Ook zeker voor het schrijfproces! Het zorgt voor meer (innerlijke) vrijheid en een zekere flow tijdens het schrijven. En je boek wordt unieker en nog meer ‘jij’.

Waarom stroomt je creativiteit niet voluit?
Die creatieve stroom kan nog wel eens geblokkeerd zijn. Misschien zitten er belemmerende overtuigingen in de weg. Misschien heeft een ouder, leraar of klasgenoot in een ver verleden tegen je gezegd dat je tekening, blokfluitspel, gezang of knutselwerk niet zo mooi was en hup: we sluiten de creatieve stroom af. Zo’n opmerking doet een onbevangen kind pijn, en pijn wil een kind nou eenmaal niet voelen. De oorzaak van die pijn wordt afgesloten of in ieder geval gedempt.

Misschien heb je van huis uit meegekregen dat je met ‘kunst’ toch geen geld kunt verdienen en dat je beter een ‘echt’ vak kunt leren. Of denk je dat werk niet samen kan gaan met plezier, creativiteit of ‘spelen’. Kortom er lopen in de wereld heel wat geblokkeerde creatievelingen rond. En als we geblokkeerd zijn, op welk gebied dan ook, dan voelen we ons daar vaak veiliger bij. We hebben deze negatieve stemmen onbewust mogelijk zelfs van anderen overgenomen en geïnternaliseerd. 

Onzekerheid bij schrijvers of ze wel goed kunnen spellen, is een vaak voorkomende blokkade. Of het idee dat ‘je toch geen echte schrijver bent’. Uitstelgedrag, die ik zelf goed ken, is ook een goeie. We hebben een perfectionist of criticus in het leven geroepen waarmee we ons zijn gaan identificeren. Dit hebben we onbewust gedaan uit zelfbescherming, maar uiteindelijk dient ons dat natuurlijk niet.

Bewustwording: hoe zit het bij jou?
Knowledge is key, always! Je bewust worden waar je blokkades zitten, zorgt voor bevrijding. Pas als je hebt onderzocht wat er in je onderbewuste nog in de weg zit, kan het veranderen. Inward en dan pas Onward… Neem een moment voor jezelf, in stilte en pak er pen en papier bij. Schrijf zonder er al te veel bij na te denken, laat vooral je intuïtie en je onderbewuste spreken op het papier. Geef antwoord op onderstaande vragen en laat je verrassen door de antwoorden. Als je het idee hebt dat er meer belemmeringen in de weg zitten, herhaal de vragen dan een tweede of zelfs derde keer. Zo kom je steeds een laagje dieper. Komen er emoties op? Super! Omarm ze helemaal, laat ze stromen, geef ze een plek en voel de bevrijding van oude patronen en belemmeringen die je niet meer dienen.

 • Wat zorgt ervoor dat je creativiteit nog niet voluit stroomt?
 • Wanneer is dat ontstaan? Recent of juist ver in het verleden?
 • Hoe is dat ontstaan?
 • Is dat door iemand ontstaan? Zo ja, door wie?
 • Kun je zien dat dit geen waarheid is? Een illusie of verhaal waar je in bent gaan geloven en die je nu mag loslaten?
 • Ben je bereid om dit oude verhaal los te laten? Waarom wel of niet?
 • Waar ben je bang voor?
 • Wat zal het je opleveren als je het loslaat?
 • Wat is je creatieve verlangen op dit moment?
 • Wat ga je doen om dit waar te maken?
 • Welke concrete eerste stap ga je daarvoor zetten?

Inward en dan pas Onward met het schrijven van je boek… Zelfonderzoek is altijd key.

Free Your Inner Writer

Je creativiteit stimuleren
Creativiteit stroomt niet vanzelf. Je hebt inspiratie nodig en je moet er voor aan de slag: gewoon doen! Als je gaat zitten wachten op een vlaag van creativiteit of inspiratie, heb je grote kans dat er niets gebeurt. Creativiteit is altijd een combinatie van inventiviteit en daadkracht. Er dus ook naar te handelen. Jezelf voeden met fijne dingen die je inspireren. De kunstenaar in jezelf wat vaker opladen door een tentoonstelling, een wandeling door het bos, een concert, rondstruinen op een antiekmarktje, een inspiratie-bord creëren op Pinterest, illustraties maken bij kleine verhaaltjes, één van de vele inspirerende blogs lezen, vliegeren of verzin het maar. 

En wil de inspiratie dan nóg niet komen, dan wil bewegen vast wel helpen. Je maakt je hoofd lekker leeg waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. Je creatieve brein kan niet goed functioneren wanneer je veel te druk bent in je hoofd. Dus: ga eerst een rondje hardlopen, lekker door de kamer dansen op je favoriete muziek of een wandelingetje maken. En zorg voor een fijn plekje in huis waar je naar hartenlust kunt schrijven, tekenen, knippen, plakken, kleien, zingen of verven. Misschien is dat wel een bureau in je slaapkamer of een ander hoekje wat je speciaal creëert.  

Als je wat meer tijd maakt voor creativiteit in je leven, al is het maar een uurtje per week, dan zal je zien dat het schrijven van je boek ook veel gemakkelijker gaat. Je komt in een creatieve flow!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *