Begin met het schrijven van jouw boek. Hoe en waar begin je?

Je hebt al zo lang de droom om een boek te schrijven… Maar waar begin je? Zo’n groot project kan behoorlijk overweldigend aanvoelen en daarom begin je er toch maar niet aan. Herkenbaar? Je bent niet de enige! Hoe ga je nu eindelijk wel beginnen aan het schrijven van jouw boek?

Niet doen waar je eigenlijk van droomt, kan flink knagen in het onderbewuste. Natuurlijk maken we onszelf wijs dat we er later nog wel eens aan gaan beginnen of dat het er later nog wel eens van gaat komen. Maar is er ooit een perfect moment om te beginnen? Ik denk niet dat het perfecte moment bestaat…

Waarom voel je je overweldigd?

Een boek schrijven is natuurlijk een groot project. Je moet er tijd voor vrijmaken, misschien weet je niet hoe of waar te beginnen en hoe je het voor elkaar moet krijgen. Dat kan zo overweldigend voelen, dat je er maar helemaal niet aan begint. De diepere oorzaak daarvan ligt in de hersenen.

En dan vooral bij het instinctieve deel van onze hersenen. Deze diende ons in de oertijd toen we onszelf moesten beschermen tegen wilde dieren zodat we niet werden opgegeten. Het is een angst- en vechtcentrum dat nog steeds op dezelfde manier werkt als in de oertijd (we vechten, vluchten of bevriezen als we iets stressvol vinden). Die leeuwen en tijgers zijn er niet meer, dus wordt deze instinctieve angst door andere dingen getriggerd, bijvoorbeeld als je (al dan niet onbewust) stress ervaart door een enorm project of doordat je uit je comfortzone gaat stappen.

Each step forward sets you free

Free Your Inner Writer

Hoe kun je wel beginnen aan het schrijven van je boek?
Wees je brein te slim af! Maak het haalbaar en ‘doable’ en hak zo’n groot project op in kleine stappen. Door de grotere visie even naar de achtergrond te verhuizen (dit moet een heel boek gaan worden, help), en je vooral te focussen op alleen de eerste taak kom je wél in beweging. Zo omzeil je bovendien het instinctieve deel van je brein: met kleine stappen ziet het brein niet dat hele grote project in een keer, waardoor je niet ‘bevriest’. Hierdoor bouw je bovendien zelfvertrouwen op. Als je één stap hebt gezet, dan heb je meer vertrouwen dat stap twee ook lukt enzovoort.

Structuur aanbrengen door een haalbare planning en het maken van een duidelijk stappenplan is dus de sleutel om dat overweldigende gevoel te voorkomen. Zo kom je wel in beweging en ga je wel beginnen met je boek (yay!).

Hulp met structuur en een stappenplan? Gratis Kickstart Guide, begin nu echt met het schrijven van jouw boek!
Kun je hulp gebruiken bij dat stappenplan? Of bij het aanbrengen van structuur en het maken van een planning? Ik heb een gratis Kickstart Guide gemaakt om je op weg te helpen! Deze kun je hieronder gratis downloaden.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *